De titel van deze post was ook de titel van mijn bijdrage aan het congres georganiseerd door het Expertisecentrum van gemeenten. Ik vond de titel zelf intrigerend en naar de essentie gaan van mijn leiderschapsdenken. De toren staat voor hiërarchie. Het roepen voor communicatie en leiderschap. De vraag gaat dus over het verband tussen hiërarchie en leiderschap en de boodschap is dat vandaag veel onheil in organisaties zich laat verklaren door een te hiërarchische mindset: “Ik ben de baas en jij moet dus luisteren.”

Wim De Vilder leidde me in en voor hem was de vraag een no-brainer. “Nee, is wellicht het antwoord op de vraag, zonder dat ik wil vooruitlopen op de lezing” zei hij. Weg was de intrige of het mysterie. Uiteraard vinden we met zijn allen dat een goede baas of leidinggevende zichzelf kleiner maakt, ruimte creëert voor de autonomie en ontwikkeling van zijn medewerkers. Een goede leidinggevende roept niet. Hij werkt in stilte. Stilte is overigens ook iets waarin Herman Van Rompuy zich verdiept. Maar dat geheel terzijde.

Maar toch. Heel mijn presentatie speel ik met het verschil tussen hiërarchie en leiderschap. Hiërarchie zorgt voor structuur, richting en bescherming. Typisch de rol van de manager. Leiderschap zorgt voor betrokkenheid, verandering en is vrijwillig. Leiderschap zorgt voor samenwerking op voet van gelijkwaardigheid en maakt abstractie van machtsverschillen. Leiderschap en hiërarchie gaan dan ook moeilijk samen. En zeker voor taaie problemen die mensen zelf moeten oppakken is hiërarchie vaak eerder een obstakel dan een oplossing.

De leiderschaps’mindset’ is dus wezenlijk anders dan die van het hiërarchische gezag. “Bepaalt de hoogte van de toren hoe luid je mag roepen?” Ja. Want hoe hoger op de toren, hoe meer macht en hoe meer je dus eenzijdig kan ingrijpen. Maar leiderschap tonen en ontwikkelen heeft niets met torens te maken.  Organisaties die leiderschap nodig hebben doen er dan ook goed aan om hun toren kleiner te maken of om de volumeknop van de luidsprekers op de toren naar beneden te draaien.

Any comment?

Share on: