Is het u ook al opgevallen dat Belgen voor topposities steeds ‘gevraagd worden’ of geen kandidaat waren of zijn voor de positie (cf. Kris Peeters dit weekend in de Tijd). Vreemd is dat niet, of toch niet in België. Prof. dr. Hannes Leroy en ikzelf deden recent onderzoek in België naar wat bepaalt dat iemand als leider gezien wordt door anderen. Verder onderzoek is uiteraard nodig, maar de studie toonde alvast aan dat diegenen die van de start stellen dat ze leider zijn en competitief zijn ingesteld, niet diegenen zijn die door anderen ook in hun leiderschap erkend worden. Het lijkt erop dat de nodige bescheidenheid aangewezen is. Of zoals een van de deelnemers van de studie het verwoordde toen ik de resultaten terugkoppelde: “jezelf een leider noemen, is zoals jezelf een compliment geven, dat doe je niet”.  Bescheidenheid, een kenmerk van authenciteit, is wat de Belg dus vraagt van zijn leiders.

Wat een contrast met mijn jeugdjaren: mijn Amerikaanse trainers in ijshockey bleven me op een zeker moment maar vragen: ‘do you want to be the number one? Do you want to be the best player on the ice?’. Uiteraard wou ik dat. Ambitie is me nooit vreemd geweest. Maar wat zei ik: ‘Maybe. We will see. If you say so. Why?’ En toen zeiden ze me: “if you can not even state that you want to be the number one, how will you ever become it? It is not because you say it, that you become it. But the other way around is definitely true”. Verwondert het u nu dat elke Amerikaan zich een leider noemt? En “that you have to run for president over there?”

Amerikanen zijn er goed in dingen eenvoudig te houden. In België daarentegen is het worden van een leider een subtiel spel van ambitie hebben, zonder ze expliciet te tonen. Zou het te maken hebben met het gegeven dat we in het verleden zo vaak overheerst zijn geweest? Ik weet het niet. Ik blijf liever bescheiden in mijn mening.

Referenties

Segers, J., Leroy, H. & Gerbasi, A. (2013). Leadership identity process theory: an empirical test. Paper presented at the Academy of Management 2013 Annual Meeting, Orlando, August, 2013

Share on: