Leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling vanaf de top

Voor organisaties die leiderschap willen ontwikkelen in hun leiderschap op een duurzame manier.

TFLI faciliteert de definitie en implementatie van leiderschap in 4 fases.

 1. Open minds
  Wat is leiderschap? Hoe evolueert leiderschap? Welke zijn de laatste inzichten over leiderschap?
  Door een combinatie van interviews, inspiratiesessies en worskhops dagen we de leiderschapsassumpties van het top management uit en creëren we openheid voor de volgende stap.
 2. Bepaal het leiderschapsverhaal
  Wat is de juiste droom voor de organisatie? Welk soort leiderschap hebben we nodig om die droom te realizeren? Hoe zijn we dat leiderschap ‘gebeuren’?
  Door een combinatie van gefaciliteerde oefeningen definiëren we een heldere agenda en roadmap voor leiderschapsontwikkeling. Het top management start haar eigen verhaal.
 3. Talk the walk
  Hoe initiëren we leiderschap op organisatieniveau? Hoe creëren we ruimte in de organisatie voor organisatie-ontwikkeling?
  Top management initieert leiderschapspraktijken in hun eigen teams en netwerken. Ze ontwikkelt zo een leiderschapscultuur in de organisatie. TFLI kan assisteren in het definiëren en implementeren van deze praktijken en zo de leiderschapsdynamiek versterken.
 4. Het verhaal monitoren
  Hoe ontwikkelt het leiderschap zich? Blijven we op koers?
  TFLI participeert als onafhankelijk observator in de monitoring van het traject en kan desgewenst ook empirische evidentie verzamelen. 

Over L4MM

“Tijdens de Master Class Leadership for Middle Management doorliep ik een boeiend traject dat startte bij mezelf als middle manager, me gaandeweg meer inzicht verschafte in de complexe organisatiestructuren rondom mij en tools aanreikte om hiermee aan de slag te gaan, om te eindigen met een visie waar ik als leider voor wil staan. De opleiding bevat een goede mix tussen praktijk en theorie. Echt een aanrader!”

Tine OffeciersHead of Technical Materials Management, BASF Antwerphttp://

Over L4MM

“De Master Class Leadership for Middle Management markeert een mijlpaal in mijn persoonlijke ontwikkeling: ik leerde mijn plek in de organisatie beter inschatten en kreeg meer inzicht in hoe ik invloed kan uitoefenen. Dit traject heeft me geholpen mijn leiderschapsclaim scherp te stellen. Niet alleen heb ik mijn reisdoel in het vizier, ik geniet nu ook meer van de reis zelf.”

Guy Cornédiensthoofd Kerncentrale Doel, Electrabel

Over L4MM

“De Master Class Leadership for Middle Management heeft mij een beter inzicht gegeven in de belangrijke rol van de middle manager in een onderneming. Persoonlijk ben ik echt overtuigd geraakt van het belang van sociaal kapitaal. Boeiende sprekers reikten nuttige tips aan om ons bewust hiermee te leren omgaan in de dagelijkse context. Het programma voorziet bovendien in een goede afwisseling tussen het theoretische luik en de sessies waarbij de praktijk wordt getoetst aan de theorie. Hierdoor zijn er ook vaak momenten van ‘learning from the group’!

Hans VandenbrouckeExpert Market Development Manager, Elia

Over L4MM

“Een uiterst gevarieerd programma dat je goesting doet krijgen om ermee aan de slag te gaan.”

Tanja Tummeleer – Chief Auditor Asset Management Team, KBC

Tanja TummeleerChief Auditor Asset Management Team, KBC

Over L4MM

“Dit leertraject heeft mijn ontwikkeling als leider een flinke boost gegeven. Door bewuster de verschillende leiderschapsstijlen te combineren en ze met empathie toe te passen op mijn team, mijn omgeving en mijn netwerk, krijg ik dingen in beweging. Ik bouw nu bewuster mijn netwerk uit om zaken te deblokkeren en buy-in te verkrijgen voor company-wide projecten. Een sterkere focus helpt me met nog meer passie te leiden om de juiste dingen tijdig voor elkaar te krijgen.”

Marc Van den BroeckEmployer Branding & Sourcing Channel Manager, Electrabel
Leadership for middle management (L4MM)

Voor organisaties die hun performante middle managers willen versterken om katalysatoren van strategie en verandering te worden.

Voor ervaren middle managers in sleutelposities die op een meer proactieve manier met organisatiecomplexiteit en turbulentie willen leren omgaan. 

Middle managers zijn van goudwaarde in wendbare en sterke organisaties. Ze katalyseren de strategie en bepalen de vernieuwing. Omdat ze in het midden staan van alle debatten ervaren ze vaak veel druk en tegenstrijdige verwachtingen. Hun maneuvreerruimte is beperkt en ze riskeren vast te komen zitten en gedeconnecteerd te geraken van de organisatiedynamiek. Het antwoord is de “leading from the middle” mindset.

De masterclass helpt middle managers om authentieker in hun opdracht te staan, om de organisatie op een persoonlijkere manier te belichamen, om vlotter te navigeren in hun context en hun network te ontwikkelen, om hun oplossingsvermogen en intrapreneurship te vergroten. Het programma duurt 7 dagen en combineert op een unieke manier academische concepten, training, groepswerk en reflectie.

L4MM is niet zomaar een programma. Het is ook een collectief van organisaties die de kwaliteit en effectiviteit ervan monitoren. Het is ook een community van alumni die de L4MM spirit verder uitdragen. Het is ook evidence based. TFLI doet longitudinaal onderzoek over het programma.

Wordt een middle leader. Stap in de wereld van L4MM. Klik hier voor verdere informatie over het open programma. Het programma kan ook voor specifieke organisaties aangepast worden. Het open programma bestaat  in FR & NL en ook klantspecifiek in het EN.

Start 2 Lead (S2L)

Voor organisaties die leiderschapsspirit willen aanwakkeren bij hun jonge leiders en professionals aan de frontlinie van de organisatie.

Voor young potentials die in hun organisatie leiderschap opnemen en de basics hiervan goed willen krijgen.             

Jonge leiders geven hun organisatie een boost. Ze hebben een duidelijke focus, zetten professionalisme op de eerste plaats en nement initiatieven op een open en constructieve manier met een goede dosis zelf- en realiteitsbewustzijn. Ze weten dat succes niet enkel afhangt van de kwaliteit van hun werk, maar ook van de kwaliteit van hun relaties.

Dit programma legt de basis voor leiderschap: effectief zijn in het werken met andere mensen door presentatie-, communicatie en facilitatietechnieken onder de knie te krijgen. Een tweede dimensie van leiderschap is persoonlijk: een goed zelfbeeld, focus en loopbaaneigenaarschap ontwikkelen. Tenslotte verscherpen we het organisatiebewustzijn door de basics in management mee te geven en te laten toepassen op de eigen organisatie.

De geïntegreerde mix van training, theorie, zelfreflectie en action-learning helpt organisaties om een stevige basis in leiderschapstalent te ontwikkelen. Het programma bestaat vandaag alleen als klantspecifiek programma.